Блог

Смяна на тръби

Spread the love

 

Как да разберете дали е време за смяна на старите тръби?

Тръби

Това може да се окаже трудна задача, тъй като голяма част от тръбите са скрити (вкопани) в стената. 

 

Индикации за необходимост от ремонт на старите тръби: 

 • Рязко повишаване на сметката на вода, без да има увеличение в ценовата политика на оператора;
 • Друг сигнал за проблем с тръбите може да бъде запушването на канализацията. 
 • Избили мокри петна по стените са външно доказателство за  корозия на тръбите;
 • Намаляване на налягането на водата поради натрупване на варовик и други отлагания; 
 • Течаща ръждясала или кафява вода, също подсказва за наличие на корозионни процеси или натрупване на отлагания в тръбите;
 • Лющене, обезцветяване на старите водопроводни тръби.

Водопровода и канализацията се нуждаят от поддръжка и профилактика като почти всяко нещо в нашето жилище. Подмяната на старите водопроводни тръби не е съвсем лесна задача, но пък би спестила редица време, нерви и пари, ако се направи превантивно и професионално, защото в противен случай може да се стигне до спукване на водопровода, последващи наводнения и щети от материален характер. 

Независимо от вида на жилището (къща, апартамент) е желателно да се прави проверка на водопровода. Редовното следене на състоянието на тръбите във всички части на жилището и мазето не бива да се подценява. В зависимост от материала, от който са изработени тръбите, както и от други вредни фактори понякога се налага по-честа смяна на тръбите. 

В наши дни металните тръби сякаш са вече отживелица и се прибягва до подмяната на водопровода с нови безшевни PVC тръби които са по-устойчиви във времето.

 

Кога смяната на тръбите е наложителна?

 • Течове;
 • Спукана тръба;
 • Корозирали тръби;
 • Запушени тръби;
 • При влошени качества на питейната вода, което е доказано опасно за здравето. 
 • Повишен риск от наводнение, защото може да причини неописуеми щети.

Своевременната смяна на тръбите е  изключително необходима услуга – тя може да спаси скъпа техника или мебели. Доста от фирмите, занимаващи се с ВиК използват модерна апаратура за диагностика, която дава информация за текущото състояние на тръбите. 

Аварийните ВиК ремонти не са рядко събитие, дори напротив тяхната честота е голяма. Цената, която се заплаща за такъв тип услуга е значително по-скъп. Освен това ВиК специалистите, нямат контрол върху пораженията по интериора. 

Професионалното качество е от огромно значение

Подмяната на тръби е отговорна задача, изискваща дълбоки познания  и опит. Поверяването й на неквалифициран майстор крие огромни рискове, защото може изобщо да не се предотвратят бъдещи аварии, течове и проблеми със съседите. Спестените пари след това излизат солено. Най-малкото зло, което може да се случи е повторната подмяна. Затова трябва да се насочите към доверена фирма с екип от професионалисти, които имат зад гърба си предишни успешни проекти и доволни клиенти. Освен това доказалите се фирми предлагат и гаранция за своите услуги, която е допълнителна сигурност за Вас и Вашето решение. Обичайно също добрите фирми използват и висококачествени материали и компоненти.