Блог

Монтаж на филтри за вода

Spread the love

Все по-често се избягва пиенето на вода от чешмата, причината, е че водата, която минава през водопроводите не е чиста, макар пречиствателните станции да работят.  Тя често съдържа вещества и бактерии, които са опасни за здравето, особено, ако се натрупват в организма в продължение на години. В чешмяната вода може да се съдържат токсични примеси като тежки метали, бактерии, остатъци от пестициди, вируси, химикали и други, които попадат докато водата изтече от Вашата чешма или пък са проникнали по някакъв начин през водохранилищата, от който се захранва водопроводната система. Никой няма как да знае какво точно се съдържа  във водата без лабораторни тестове, но понякога самият вкус подсказва, че нещо не е наред. Като цяло водата, която достига до чешмата е годна за пиене, както и за къпане. Вариант за пречистване на водата в домашни условия съществува и той е да извършвате постоянно пречистване на водата с помощта на филтър за вода или цялостна система за пречистване на питейна вода. Разликата, е че филтър за вода може да се монтира само на една от чешмите в дома Ви.

Как‌ ‌да‌ ‌изберете‌ ‌‌филтър‌ ‌за‌ ‌вода‌ ‌за‌ ‌чешма‌?

Предлаганите филтри на пазара най-често оказват влияние върху физико-химичните и биологичните характеристики на водата. Вие трябва да направите проучване и да помислите какво точно искате да филтрирате. Например за премахване на желязото от водата е нужно да използвате филтри за отнемане на желязо и манган. В случай, че просто искате да пиете вода директно от чешмата Ви е необходим филтър за питейна вода. Премахването на тежките метали става чрез поставяне на системи за пречистване, които работят на принципа на обратна осмоза. Почистването на водата от твърди частици се случва чрез използването на филтър за твърди частици. Тези частици могат да бъдат пясък, ръжда и утайка. Бактериите  се филтрират чрез ултравиолетови стерилизатори, чрез  процеса на озониране или хлориране.

Какви видове филтри за вода съществуват?

Линейни филтри за вода
    • Механични филтри за вода – улавят големи частици, също и фосфор, азот, микробиологични агенти и органични вещества. Употребата им е предимно  в промишлени предприятия.
    • Центробежен филтър за вода – действат на принципа на центробежно завихряне. Филтрирането е на два етапа – първо се улавят по-едрите, а след това и по-дребните частици.
    • Бързо почистващи се филтри – постоянно филтрират.
    • Каскадни филтриращи системи;
    • Линейни филтри за вода – могат да бъдат механични, с активен въглен, бактериостатични с активен въглен, омекотяващи, минерализиращи, алкализиращи, йонизиращи инфраред филтри, антиоксидантни филтри със зеолит. Могат да се прилагат и при различни електроуреди.