Блог

Монтаж на мивки

Spread the love

 

Начинът на монтаж на всички мивки е почти универсален (екстравагантни модели и по-раздвижени конструкции са изключение от общото правило), което дава възможност всеки сам да направи монтажа. Трябва да внимавате да монтирате мивката сигурно и здраво на стената, както и прецените височината, за да е удобна за ползване.

При монтажа на мивка има два варианта – монтаж на мивка на стена и монтаж на мивка върху плот. Плотът може да е изработен от дърво, ПДЧ, камък, мрамор или друг камък. Според материала, от който са изработени мивките биват:  метални, керамични, стъклени или пластмасови, а според предназначението си са за кухни (кухненски мивки) и тоалетни (умивалници). Кухненските мивки са предимно от алпака, като има различни размери и дори двойни мивки.

 

Видове мивки:

Конзолна мивка
Шкаф мивка
Мивка с полуботуш
Мивка с цял ботуш
Умивалник
Кухненска мивка
Мивка в баня
Измивна колона (фризьорски салон) 

Някои по-известни марки мивки са Фаянс, Видима, Рока, Коло и други.

Монтажът на мивката в банята се прави чрез окачване на мивката за стената с помощта на скоби и винтове с дюбели. Болтовете трябва да влизат в стената  на не по-малко от 70 мм, а при по-плътна замазка и повече. Препоръчително е дюбелите да бъдат пролипенови.

Други хора имат предпочитания към мивка с шкаф в банята. За целта банята трябва  да е голяма. Поддръжката от хигиенична гледна точка трябва да е по-честа, тъй кто под шкафа и вътре в него може да се натрупват замърсявания. Вътрешният обем на шкафа е ограничен заради сифонът и тръбите, които преминават през него.

Монтажът на кухненска мивка е сравнително лесен, тъй като обичайно има опора – кухненският плот. Изключения са мивките с корито за вграждане в плота.

 

Самата дейност по монтиране на една мивка обхваща следните етапи:

1. Подготовка за монтаж 

Целта на тази стъпка е да се премери и след това да се позиционира на правилното място мивката. Нивелирът и  метърът ще помогнат в тази задача. След това е хубаво да се отбележи с маркер, молив и друго пишещо средство мястото на дюбелите. Двама човека биха се справили по-успешно в монтажа на мивката, за да може единият да държи мивката, а другият да отбелязва мястото на дюбелите.

 

2. Пробиване на дупки

На отбелязаните места трябва да се направят дупки с помощта на бормашина и да се вкарат дюбелите. Ако водната инсталация е запушена с тапи е необходимо да бъдат премахнати и де се поставят ъглови вентили на тръбите за топла и студена вода. За допълнително уплътнение може да се увие тефлонова лента или кълчище. 

 

3. Монтаж на арматура 

Хубаво е това да се случи, докато мивката е достъпна от всички страни. След това вече трябва да се прекарат връзките за топлата и студената вода и да се поставят подложни шайби и след това затягащи гайки и да се завият до край.

 

 4. Монтаж на преливник

За целта горната част на изпускателния вентил се монтира заедно с уплътнението през дупката за оттичане на мивката и се подлага друго уплътнение отдолу и като трябва да се завие долната част на вентила. След това хоризонталния прът се монтира на арматурата. После се добавя и вертикалния и се свързват здраво един за друг.

 

5. Краен монтаж 

При него мивката се поставя на двете шпилки, отдолу се поставят пластмасови шайби и гайки, които се стягат с ключ. След това е желателно да се провери дали мивката е точно нивелирана, в случай, че не е се правят необходимите корекции.

Накрая се слага капачката на сифона и се фиксира връзката на хоризонталната и вертикална пръчка. Правят се уплътнения. Вертикалната и хоризонталната пръчка на сифона се свързват с удължителната пръчка и се затягат винтовете. 

На финала проверете, дали всичко функционира правилно като задвижите удължението при смесителя. Накрая свържете меките връзки за топлата и студена вода.

 

Инструменти и материали, които ще Ви бъдат необходими:

  • Молив, маркер или хартиена лента за маркиране на дупките за дюбели;
  • Бормашина;
  • Чук;
  • Гаечен ключ;
  • Силикон;
  • Дюбели;
  • Тефлонова лента или кълчища;
  • Водопроводни клещи;
  • Нивелир;
  • Метър.