Блог

Монтаж на вани

Spread the love
Ваната не е задължителен елемент в банята, но пък създава чувство за повече комфорт и уют. Тя дава възможност за релакс.  Преди да пристъпите към монтажа на вана трябва да  прецените дали имате достатъчно място. Ако домът Ви позволява да поставите вана в банята, направете го. По този начин ще подобрите качеството и стандарта си на живот. От интериорна гледна точка също е добро решение да притежавате вана, отделно е емоционалната страна на въпроса. Ваната се асоциира с приятни емоции и максимално отпускане. Инсталацията на вана може да се направи самостоятелно или с помощта на специалист. В случай, че имате опит и знания за свързване с ВиК инсталацията може да действате й сами. В противен случай, потърсете екип от професионалисти, които да извършат монтажа на Вашата вана.

 

Видове вани:

 • Вана за двама – често са с неправилна форма, с големи размери и са подходящи за хора, със здравословни проблеми, тъй като позволяват дълъг и удобен престой;
 • Тип ниша –  малки като размер, с малка ширина и дълбочина, лесни за монтаж и за използване, в тях може да се къпе само един човек;.
 • Вани с подвижни крачета – не са сред най-практичните, но създават чувство за романтика;
 • Джакузито – то  има затопляща и регулаторна функция.
 • Хидромасажни вани – по-скъпи са, изискват повече внимание при монтирането.Хидромасажната вана е прекрасен вариант при артритни заболявания и схващания;
 • Ъглови вани – с най-широка употреба,  заемат голямо пространство и се изисква сериозна поддръжка;
За да прецените колко голяма трябва да бъде ваната, трябва да определите къде ще е нейното местоположение и да измерите точно. Ваната трябва да бъде монтирана в близост до отточната тръба. Друго, с което трябва да се съобразите при избора на вана е Вашият собствен ръст.

 

Как протича инсталацията на ваната?

  • Инсталиране на краката- краката се поставят, за да не се наранява подовата настилка.
  • Инсталиране на изпускателните клапани- след като краката са монтирани идва ред и на дренажната система. По време на монтажа основното е да не забравяте да поставите всички уплътнения и ако е необходимо да се подсили със силикон.
  • Изчисляване на височината на ваната- правилното измерване ще гарантира не само добро прилепване към облицовъчната плоча и захранването на санитарния възел, но също така ще може да инсталирате сифон с по-дълбоко коляно. Вероятността за инфилтрация на чужди миризми в този случай е минимална. Допълнително вдигане на ваната от само 5 см също ще премахне натрупването на косми например.
  • Свързване на сифона към канализацията и проверка за течове- когато силиконовият уплътнител и лепилото изсъхнат, свържете сифона към канализацията.За да проверите качеството на монтажа на дренажната система, отворете крана и напълнете банята с вода.Ако всичко е сухо, банята  и съответно ваната може да се използва. Ако се наблюдават течове, потърсете причината.
Ако не може да се справите, потърсете професионална ВиК помощ.