Блог

Монтаж на бойлери

Spread the love

 

Сигурността на Вашето семейство зависи в голяма степен от правилния монтаж на бойлера, тъй като той е електрически уред, който работи под високо налягане. Затова е важно правоспособен специалист да извърши монтажните дейности, освен това част от производителите не признават търговската гаранция, ако не е извършена правилна първоначална инсталация.

Пазарът изобилства от различни марки, литражи (30,50, 80, 100, 120, 150, 200) и варианти за монтиране на бойлерите (хоризонтален и вертикален). Сложността от монтажа на бойлера се обуславя от необходимите знания освен по ВиК, така и за електроинсталации. Важно е стабилното закрепване към стената на бойлера, защото той тежи доста повече, когато е пълен и трябва да се направи много добра преценка за количеството и разположението на монтажните болтове, куки и анкери.

След като бойлерът е монтиран на стената или тавана се свързва към водопроводната мрежа. Първо се монтира възвратният клапан на студената вода. 

Хубаво е да бъдат монтирани спирателни кранове, които ще Ви бъдат от полза при бъдещ демонтаж, ремонт или смяна с нов бойлер. Меките връзки на бойлера се свързват с монтираните вече кранове в стената. Напълването и обезвъздушаването на бойлера е важно.

Извършва се като се пуснат топлия и студения кран на бойлера и по този начин започва да се пълни и в това време се отваря крана на мивката или душа на топлия кран. След излизането на въздуха, започва да тече вода, което е нормално и означава, че бойлерът е напълнен.
Накрая вече може да се свърже електрическата част, отново важи правилото, че е добре да бъде направено от професионалист, защото може да бъде опасно. 

 

Крепежните елементи

Те са важни, защото от тях зависи да не се откачи и да падне бойлера. Обикновено хоризонталните бойлери са по-трудни за монтиране, но са предпочитани, тъй като се монтират близо до тавана и това спестява пространство, което може да се ползва за други неща.

 

Предварителна подготовка

Обикновено бойлерът се монтира на мястото на стария.  Ако обаче искате да монтирате бойлера, на място, където не е имало до момента е необходимо да подготвите изводи от и към водопровода. Това е задължително условие, за да има къде да се монтира електроуреда.

Много е важно да свържете всичко правилно

Задължително трябва да обърнете сериозно внимание на това коя тръба е за топлата вода и коя е за студената. При неправилно свързване може да се стигне до сериозни проблеми и повреди. Важно е при монтиране и демонтиране на уреда токът да бъде спрян, за да не се получи “късо съединение”.

 

 

Не забравяйте да поставите и възвратен клапан

Монтирането на възвратен клапан е един от задължителните елементи при монтаж на бойлер. Той играе много важна роля за правилното функциониране на уреда. Предназначен е да помогне за постепенното и плавно натрупалото се напрежение или налягане, поради една или друга причина. Клапанът има й защитна функция на бойлера от повреда или при по-сериозен проблем дори от избухване. Възвратният клапан, ако е грешно инсталиран го прави практически нефункционален. Неговото място е върху самия бойлер и то захванат на тръбата за студената вода. 

 

Свързване към електрозахранването

Последната стъпка преди окончателното влизане в експлоатация на бойлера. Монтирането към мрежата е силно препоръчително да бъде поверено в ръцете на професионалист, за да се избегне риск от грешки във функционирането или фатални наранявания при неправилно свързване. Много е важно да има изводи към водопровода. В противен случай няма как да се завърши процеса по монтажа на бойлера. При едно неправилно свързване на топла и студена вода към бойлера може да се стигне до повреда на електроуреда и отделно да има проблем с водата. 

 

В заключение, за да се стигне до монтиране на бойлер, процесът включва следните стъпки:

Избиране на място на бойлера;

Стабилно закрепване на електроуреда;

Инсталиране на възвратен клапан за регулиране на напрежението;

Свързване на бойлера към ВиК инсталацията;

Свързване към електрическата мрежа.